Lakkblandemaskinen Daisy Wheel er foreløpig verdens beste oppfinnelse innenfor sitt område


Publisert: 15. april 2023

Forfatter: Franch Hagerup


Trond Leiknes fra Fana Karosseri sier at bedriften innenfor lakkering sparer halvannen time på selve blandingsprosessen i løpet av en dag. Trond sier at vi er et lite billakkeringsverksted med to ansatte, men han er helt sikker på at lakkeringsverksted med 5 eller flere ansatte ville spare et årsverk. Han forteller også at den minste mengde miksefarge som blandes er så lite som 0,4 dl.


Del denne artikkelen:


Det er Billakkspesialisten som har enerett for denne i Norge og igjen finner vi Tom Roger Hammer, som gang etter gang kommer på markedet med nye produkter som gir billakkerere en bedre jobb og rimeligere pris til kunden.

AutoInsight kommer med en liten informasjon. Når Fana Karosseri blander så lite lakk som 0,4 desiliter kan dette, etter vår mening, være umulig å konkurrere med ved bruk av andre lakkblandemaskiner i det norske billakkeringsmarkedet.

Tom Roger har siden han som ung gutt var ansatt i bedriften St. Hans Haugen fargehandel støttet billakkerere enormt. Undertegnede kom tidlig i kontakt med denne personen, som var den eneste på den tiden som så klart forsto at Isocyanater (herder i lakken) var farlig å bruke uten godkjent verneutstyr. Ingen andre billakkleverandører på denne tiden hadde kunnskap om dette og da undertegnede fikk på plass omskolering, vernemidler og kunnskap ble det en voldsom protest fra de andre billakkgrossistene som klart sa i fra at du (undertegnede) gjør så vi mister inntektene, men Tom Roger fulgte opp og donerte masker og annet verneutstyr. Bransjen kan også takke han for at vi i dag har en renslig billakkererbransje med billakkerere som lever et ufarlig liv når biler lakkeres. Men dessverre enda er det noen som henger etter.

Tom Roger har hele tiden hatt som en rettesnor de beste produktene og sikkerhet og nå er slike kvalitetsfunksjoner overført til alle ansatte i Billakkspesialistens mange avdelinger.

 

Avbildet her: Hilde

AutoInsight kan med trygghet kalle seg spesialist innenfor det som skjer i denne bransjen og hevder med overbevisning at lakkblandesystemet Daisy Wheel ikke kan overgås av andre leverandører innenfor samme kategori. Dette blir som da Apollo 11 landet på månen, eller at det nye kreftmidlet Imunterapi

kom for 6 år siden og reddet omtrent alle som hadde fått denne sykdommen og nå har altså Daisy Wheel blitt introdusert. Kanskje ikke den beste sammenligningen, men den forteller hvordan den teknologiske verden forandrer seg innenfor alle områder. Et eksempel for Daisy Wheel er at maskinen er helautomatisk. Etter at fargekoden for en bestemt farge er programmert og maskinen på forhånd er matet med fargepatroner lukkes døren til maskinen. Dette er ikke bare tidsbesparelse men Daisy Wheel er også konstruert slik at all fargeblandingen inne i maskinen er hermetisk. Det slippes ikke ut noe av lakken under blandeprosessen, som på sikt kan skade ansatte. Dessuten er det fritt for lukt da denne trekkes ut av maskinen mens den blander. Døren inn til blandesystemet kan ikke åpnes, men om dette skulle skje stopper prosessen øyeblikkelig.

 

Foran lakkboksen er det fra venstre Tore Agnalt og Kenneth Skistad

Billakkerere vet utmerket at blir ikke fargeblandingen korrekt blir ikke den påførte fargen på bilen slik den er ment å være fra bilfabrikanten og reklamasjoner oppstår. Husk nå at billakkereryrket er bilbransjens siste håndverk. AutoInsight innrømmer med åpent sinn at de fleste som har fagbrev som billakkerer er genuine innenfor sitt fagområde, med det er heldigvis slik at uansett og god du er innenfor ditt yrke kan du bli bedre og det er her at Fargeblandemaskinen Daisy Wheel skårer 100 % i forhold til de tidligere forskjellige lakkfarge blandingssystemer, som er plassert ute i markedet. På et øyeblikk er disse blitt håpløst gammeldagse. Nærmeste sammenligning kan være at da Toyota med sin nye modell kom på markedet i 1982 satte denne bilen både amerikanske – og europeiske personbiler mange år tilbake.

 

Daisy Weel har også andre egenskaper som ingen kan måle seg med

Dette er at maskinen kan blande riktig farge kun med å bruke noen få dråper med lakk. Vi har besøkt Østfold Lakksenter, som vi beskriver nedenfor. Her fikk vi rede på at maskinen blander riktig farge ned til noen få dråper billakk. Dette blir nesten magisk.

 

Så endelig kommer vi til Østfold Lakksenter med et flateinnhold på 1600 m2 

Fra venstre. Bruker her bare fornavn
Kenneth – Lucas-Rune- Ole – Eirik – Hilde -Per – På huk forman er det Tore og Amir

Her møtte vi bare hyggelige, høflige og dyktige ansatte.

Østfold Lakksenter er et eksempel på hvordan et billakkverksted skal fungere og har på plass moderne tekniske innredninger. Daglig leder Tore Agnalt leder sine ansatte etter metoden tillit og samarbeid. AutoInsight mener med ganske stor sikkerhet at dette verkstedet med sine metoder, utbygging og moderne maskinpark kan være det beste i fylket, men som Tore sa har vi fått god hjelp fra Billakkspesiaiisten. Det siste i rekken var å få på plass lakkblandemaskinen Daisy Wheel. Tore og de andre 10 ansatte er meget nøye på at alle helseforskrifter blir nøye oppfylt under arbeidets gang. Verkstedet var overfylt av kundekunder. Dette svarer for seg selv.

I lakkblanderommet er det Kenneth Skistad

 

På en dag ble det lakkert 31 kundebiler i samme sprøyte – og tørkekabin, som forøvrig er levert av Verktøypartner. Dette var før den nye blandemaskinen ble montert. Nå sier Tore at rekorden på 31 biler på en dag kan slås når Daisy Wheel er i bruk, så stor er forskjellen på ny og gammel teknologi. Funksjonen til Daisy Wheel er fortalt ovenfor, men etter hvert kommer vi på noe mer som må fortelles. Dette er slik at lakkformelen leses av i et spektrometer. Dette er et optisk instrument som brukes for å analysere fargens bølgelengder. Det er nemlig bølgelengdene som gir fargen. Fra det øyeblikk billakkerer gir maskinen riktig farge og til den er ferdig blandet tar det 6 minutter. Etter de gamle blandemetodene blir denne tiden mye lenger. Arbeidsmetoden er lett å lære og når denne lille læretiden er over er det ikke mulig å blande feil farge. Vi sier som Østfold Lakksenter at Daisy Weel er verdens beste lakkblandemaskin, som gir verksted og den ansatte sikkerhet innenfor miljø, sikkerhet og helseaspektet. Dessuten vil bruk av Daisy Wheel gi både kunden og verkstedet mer penger å rutte med. (du tror det kanskje ikke før du ser det?

 

Ring gjerne Østfold Lakksenter og spør etter Tore på tlf 951 07 054

Eller importøren Billakkspesiaiisten : Daglig leder Tom Roger Hammer

91 18 27 96 – Kjell Bjørndalen 41 4429 71

Innkjøpsansvarlig Morten Green 98 25 25 80

Den ansvarlige for Daisy Wheel er tekniker Erik Skatvold tlf 48 86 94 95


Annonse

Overskrift

Tekst på annonse

Vi svarer på dine spørsmål

Ring gjerne Østfold Lakksenter og spør etter Tore på tlf 951 07 054, eller importøren Billakkspesialisten: Daglig leder Tom Roger Hammer 91 18 27 96 – Kjell Bjørndalen 41 44 29 71, Innkjøpsansvarlig Morten Green 98 25 25 80 Den ansvarlige for Daisy Wheel er tekniker Erik Skatvold tlf 48 86 94 95
Ring Østfold Lakksenter